Cari Blog Ini

Isnin, 7 Februari 2011

kelemahan itu kelebihanBAGAI MANA NAK MEMANIPULASIKAN KELEMAHAN MENJADI KELEBIHAN-BERSAMA IRWAN HADZLY 

 

KELEMAHAN....MEMANG TIDAK DAPAT KITA ELAKKAN. CONTOHNYA SETIAP KITA ADA PERASAAN, BEGITU JUGA SETIAP KITA ADA KELEMAHAN (TAH, NI FALSAFAH @ AYAT PASRAH). TAPI SELAGI MANA KITA DAPAT MENGAWAL KELEMAHAN TERSEBUT KESANNYA KEPADA KITA PASTI MINIMUM. MUNGKIN AKAN MENJADI KELEBIHAN PULAK KEPADA KITA. MISALNYA TEPUNG, KALAU KITA PANDAI GUNA MESTI BOLEH BUAT DONUT, TULISAN KALAU PANDAI MESTI BOLEH JADI SURAT CINTA, PANDAI PANDU KERETA LAJU2, BOLEHLAH POHON JAWATAN 'DRIVER' AMBULANCE.

SEBELUM MEREPEKNYA MELEPASI TAHAP LIMIT YANG DITETAPKAN KITA TERUS KEPADA BAGAIMANA @ ORANG PUTIH SEBUT 'HOW'UNTUK KITA MEMBALIKKAN KELEMAHAN MENJADI KELEBIHAN KEPADA KITA.

SITUASI PERTAMA
  • ADA SEORANG PELAJAR DARI M'SIA MELANJUTKAN PELAJARAN KAT 'OVERSEA'.KAT NEGARA BELANDA (KECIL NEGARA NI MACAM PAHANG SAJA). ADA SORANG PENSYARAH SITU KIRA RAMAH LA MACAM PENGACARA MELODI, DIA TANYA PELAJAR M'SIA NI, KAMU ASAL DARI MANA? SAYA DARI M'SIA. DENGAR SAJA M'SIA MAT SALLEH PENJAJAH NI PON DENGAN NALURI PENJAJAHNYA INGIN TERUS MEMPERKECILKAN PELAJAR DARI M'SIA TERSEBUT. DIA PON KATA, "TAK PERNAH DENGAR PON NAMA M'SIA, MESTI ORANG KAT SANA DOK PAKAI CAWAT LAGIKAN. APA PENDAPAT KAMU." PELAJAR TERSEBUT SECARA SPONTAN MENJAWAB DENGAN TENANG "PADA PANDANGAN SAYA ORANG BELANDA MEMPUNYAI IQ TAHAP LANDAK RAYA YANG TERDAPAT DALAM SETEM RM 0.30 SEN KAT PEJABAT POS KULIM." PENSYARAH TERSEBUT PON TERKEJUT UMPAMA DIRASUK OLEH CEPLOS TV 9, KENAPA PENDAPAT KAMU SEPERTI ITU ( JERKAH BELIAU LAGAK KETUA PLATUN KAWAD WATANIAH KONVO POLI). BUDAK TERSEBUT PON MENJAWAB LA, " KALAU PENSYARAH PON DAH TAK TAHU PENGETAHUAN AM MACAM NI, TAMBAH LA LAGI RAKYAT MARHAIN YANG LAIN."
-MORAL YANG DAPAT DIPETIK IALAH, BERBANGGA LAH MENJADI RAKYAT M'SIA DAN BELILAH BARANGAN BUATAN M'SIA. JOM CUTI-CUTI M'SIA.

SITUASI 2
ADA SEEKOR KAMBING YANG AGAK PINTAR TENTANG SOALAN SEJARAH. TAPI YANG TERUKNYA DIA LEMAH SUBJEK MATEMATIK TAMBAHAN ( YE LA BARU TADIKA SAPA SURUH BUAT SOALAN SPM TERSEBUT). MAKA RAMAI LAH SLALU MEMPERSENDAKAN BELIAU DALAM URUSAN JUAL BELI. SUATAU HARI IBU BELIAU( IBU KAMBING NI LA) SURUH BELI 1000 g GULA, KAT PASARAYA ANEKA, BELIAU TANPA MEMBANTAH TERUS KE SUPER MARKET SEPERTI YANG DISEBUTKAN TADI. PAK CIK BOLEH BERI SAYA 1000g GULA. PENIAGA INI MEMANG TAHU SI KAMBING NI LEMAH KIRA-KIRA, DIA PON KATA O.K, TAPI ADA DUIT KA, 1G SAMA DENGAN RM 1, KLAU SERIBU SAMA DENGAN RM 1000, SELEPAS HAMPIR DUA KALI PUSINGAN RODA ALAS BELIAU PON BERKATA SAYA BOLEH BAYAR LEBIH SERIBU TAPI GUNA WANG RUPIAH, KENAPA SOAL PENIAGA TERSEBUT,BELIAU MENJAWAB "TAK TAHU KAH PAK CIK YANG KAT INDONESIA AKAN MENGANJURKAN WORLD CUP TAHUN DEPAN? PENIAGA YANG TERPELENGONG NI PON TERUS PERCAYA, LALU MENERIMA BAYARAN DALAM WANG RUPIAH. URUSAN JUAL BELI PON SELESAI.
KEUNTUNGAN BERPIHAK KEPADA BELIAU( KAMBING). MEMBELI GULA 1000g=1KG, YANG PENIAGA NI OLEH KERANA BUTA SEJARAH, GEOGRAFI SERTA PENGETAHUAN AM TERTIPU DENGAN KAMBING TERSEBUT. HARAP PANDAI MATEMATIK PERTUKARAN UNIT SAJA BAIK TAK PAYAH.

-MORAL YANG DAPAT DIAMBIL IALAH ORANG YANG PANDAI SEJARAH LEBIH TINGGI IQNYA DARI ORANG YANG SUKA MENGUMPAT. TAH, SAYA PON TAK TAU MANA SANGKUT PAUT KENYATAAN TERSEBUT. TANYALAH SENDIRI KEPADA BELIAU( KAMBING)

Tiada ulasan: